torsdag 3 april 2008

Vem är "den andre"?


Michael Azar diskuterar likheter och olikheter och hur man definierar den andre, fienden? Det går inte säger han. Vi (människor) missionerar för att locka fram det som är likt oss hos "den andre", men när "den andre" blir "alltför" lik oss och gör anspråk på lika rättigheter och lika makt, vad händer då? Då har vi redan förändrat definitionen, vi definierar gemenskapen genom att göra skillnad gentemot andra. Alla civilisationer bygger på att det finns offer, en fiende/de onda/de andra. Den stora frågan är "var går gränsen?"

Även den som aldrig medvetet skulle säga eller handla rasistiskt - är aldrig helt fri från det historiska arvet av bilder och föreställningar. Dessa föreställningar är så internaliserade att vi knappt ens är medvetna om dem. Vi tänker och handlar utifrån dessa föreställningar och ingen kan helt undgå dessa ärvda bilder.

Michael vill också provocera och frågar vilken skillnaden är mellan raspolitik och kulturpolitik? Finns det olika kulturer? Ordet kultur har ersatt ordet ras, men är det någon skillnad? Vad menar vi egentligen?

Min tolkning är att det är viktigt att bli medveten om dessa internaliserade föreställningar och att diskussionen om gränsens politik ständigt är aktuell.

När blir man riktigt svensk? När slutar invandraren vandra?, undrar Michael. Vem får vara med, hur och när blir man helt integrerad?, är andra frågor att fundera över. Vem är välkommen på biblioteket och vem är det inte? Vem får sina behov tillgodosedda? Varför, varför inte? Frågan handlar egentligen inte om ifall vi drar gränser och gör skillnad, men är vi medvetna om att vi gör det?

/Linda, som funderar efter Michael Azars föreläsning

Inga kommentarer: